Hjälp med betsning?

Betsning

Att betsa är ett lätt sätt att färga träytor. Det finns lite olika typer av bets, det vanligaste är i dag Lackbetser.

 

Dessa är en blandning av bets och lack i samma burk. De är lösnigsmedelsburna, dvs de innehåller lacknafta eller i vanligaste fall T-sprit. (t-röd). Om det är en yta som är betsad förut och man vill betsa över denna, så går det bra i de flesta fall. Det brukar inte funka att betsa en yta till en ljusare kulör utan man får betsa mörkare om man vill förändra. Vill man ljusa upp en yta får man använda sig av en lasyr istället.

 

Har du en obehandlad träyta som du vill färga utan att förlora trästrukturen, ska du välja bets. Du kan även betsa behandlat trä om du väljer lackbets. Lackbetsen kräver egentligen ingen förbehandling för att fästa, men vill du få en fin trästruktur bör du ta bort all gammal färg eller lack.

 

Du kan välja mellan två typer av bets: vattenbets eller lackbets. Om du använder vattenbets kan du byta ut en del av vattnet mot T-röd sprit. Spriten gör att vätskan bättre tränger in i träet. Dessutom hämmas träfiberresningen något.

 

Lackbets är en kombination av vanlig bets och lack. Detta innebär att du inte behöver lackera den betsade ytan, eftersom det så att säga redan är gjort. Lackbets kan du använda om träet tidigare är behandlat, men resultatet blir bättre om du tar bort gamla lackrester och slipar ytan.

 

Eftersom bets inte har någon täckande förmåga styrs både kulören och ytans utseende av träslag och kvalitet. Färgnyansen kan variera ganska mycket från den du valde från färgkartan. Förutom att en del träslag är mörkare än andra suger trä olika från ”stam till stam”.

 

Betsa

När man betsat sitt golv till belåtenhet behöver det någon typ av slutbehandling för att få en skyddande yta. Många väljer att lacka golvet, vilket ger den starkaste ytan men tenderar att ta bort lite av den naturliga träkänslan. En matt lack är ett bättre val än ett glansigt om man vill behålla så mycket som möjligt av träkänslan. Golvolja ger golvet ett naturligt utseende och gör det mjukt och behagligt att gå på. Dock ger det inte samma skydd som lack och kräver dessutom mer underhåll. En bra kompromiss mellan olja och lack är hårdvaxolja, som både framhäver träets ådringar och ger en starkare yta än vanlig olja.

 

Det finns även bets som säljs färdigblandade med lack och även olja, vilket minskar behovet av efterbehandling. Dock får man mindre kontroll över slutresultatet. Hör dig för hos din handlare för att få hjälp att välja märke och typ av bets utifrån vilket golv du har. Se över våra grundpriser och begär sedan en offert på slipat och betsat trägolv.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja är mycket populärt vid ytbehandling av golv. Den är mångsidig och prisvärd! Oljan tränger ner i träet, medan vaxet stannar ovanpå och bildar en slitstark yta.

Läs mer

Lackering

Lackering

Lack är den klassiska ytbehandlingen för parkettgolv. Lack ser elegant ut, och bildar ett mycket tåligt och slitstarkt ytskikt som gör att golvet håller i många år innan det måste slipas om.

Läs mer

Oljning

Oljning

Ett oljat parkettgolv är vackert, mjukt och känns skönt att gå på. Oljan tränger ner i träet och bildar en spärr mot smuts och vätska. På ett oljat golv är det dessutom lättare att åtgärda småskador än på ett lackat golv.

Läs mer