Slipning och lackning av parkettgolv var den vanligaste metoden att behandla golv med på 70-, 80-, och 90-talet. Sedan kom golvoljan och på 2000-talet är det hårdvaxoljor samt lasyr som blir allt vanligare. Lack används än idag och ger ett gott och vackert skydd för klassiska parkettgolv. Vi kan även erbjuda lackering som ser ut som en oljebehandling med samma djupa glans och förstärkning av träets struktur. Som ytbehandling betraktad är lackering väldigt lättskött och endast minimalt underhåll krävs.
Lacka används än idag och nu kan vi erbjuda lackning som ser ut som oljning. Lättskött och minimalt underhåll krävs. Lacka finns i glanserna blankt, sidenmatt, matt men kan även fås i ultramatt.
Det är svårt att undvika att ett trägolv som används dagligen blir slitet. Lacka mattas ned och får repor och golvet märks av skoklackar och fläckar som trängt ner under lacka. Efter golvslipning och lackering är golvet som nytt igen.
Att slipa ett golv med maskin är ett svårt jobb som kan få ganska tråkiga konsekvenser på ett golv om det inte görs på rätt sätt. Kosta därför på dig professionell hjälp just i det här momentet, det vinner du på i längden. När golvet är slipat och dammsuget så lackas det, minst tre gånger bör det strykas med torktid emellan. Vi stryker på lacken i tunna lager med pensel.
Det är noga att inte stryka flera gånger på samma ställe utan fortsätta framåt hela tiden. För varje lager blir ytan hårdare och mer hållfast. Under tiden man lackar bör man dra för persiennerna om det är soligt, eftersom direkt solljus kan göra att lacka torkar in ojämnt, vilket ger nyansskiftningar.
Ett lackat golv passar extra bra i rum där det krävs en tålig yta som står emot vatten och smuts, till exempel i hallen eller köket, men det är aldrig fel att köra lacka rakt igenom i bostaden. Då och då kan golven behöva lackas om, särskilt om lacka tagit skada hela vägen ner till träet. Då är det viktigt att man först slipar bort all lacka ner till träet, för att sedan stryka på nytt.
Lack kan användas på nästan alla typer av trägolv. Har du ett lite mer ovanligt träslag i ditt golv, som till exempel körsbärsträ, kan det dock vara bra att rådfråga säljaren i butiken när du köper lacken. Ibland kan hårdvaxolja vara ett bättre alternativ.
Till skillnad från lack, som lägger sig i en hård yta ovanför golvet och kapslar in det, jobbar sig oljan i hårdvaxolja ner i träet och ger det ett invändigt skydd. Hårdvaxoljan låter även träet andas mer än vad lacket gör vilket kan vara bra för känsligare träslag.
Ingen annan ytbehandling ger ett så kraftigt skydd mot smuts och slitage som lack. Ett lackat golv är som en golvtyp i sig – så stor karaktär ger en lackad yta åt golvet och det blir mer tydligt ju blankare lack som använts. Vill man ha en yta som mer framhäver själva träet kan man välja en mattare lack. Ett lackat golv är också mer lättskött. Det räcker med regelbunden dammsugning och våttorkning då och då för att hålla golvet i bra skick i många år.
Hårdvaxolja är mycket populärt vid ytbehandling av golv. Den är mångsidig och prisvärd! Oljan tränger ner i träet, medan vaxet stannar ovanpå och bildar en slitstark yta.
Betsning och lasering är två sätt att färga in träytor. Enkelt uttryckt kan man säga att betsning ger en mörkare kulör och lasering en ljusare. Båda metoderna kräver dock ytterligare ytbehandling som olja eller lack.
Ett oljat parkettgolv är vackert, mjukt och känns skönt att gå på. Oljan tränger ner i träet och bildar en spärr mot smuts och vätska. På ett oljat golv är det dessutom lättare att åtgärda småskador än på ett lackat golv.