Hjälp med lutning?

Lutning

Lut används som grund för att hindra träet från att gulna, även vid vitpigmentering.
Om du vill ha ett blekt vitt furugolv är det att luta golvet som gäller. Luta furugolv gör man för att de inte ska gulna lika fort som de annars skulle ha gjort. Lutbehandlingen gör dessutom att golvet blir mindre fuktkänsligt och mer reptåligt.

 

Luten bromsar infärgningen i träet så att den tar mycket längre tid. Utan lut påverkas furugolvet av bland annat solljus. Många vill samtidigt med lutningen ge golvet en ljusare känsla och väljer då att vitolja golvet efter luten. De här alternativen till golvbehandling med lut finns det:

 

  • Golvslipning + Lut + vitpigmenterad olja
  • Golvslipning + Vitpigmenterad lut + naturell olja
  • Golvslipning + Vitpigmenterad lut + vitpigmenterad olja
  • Golvslipning + Lut + såpa, med vitpigment eller inte

 

Golvslipning Lut

Det finns alltså även lut med vitpigment i och du kan då avsluta med olja utan pigment om du inte vill att golvet ska bli ljusare, eller med golvsåpa. Ytterligare en kombination är lut med vitpigment i och därefter vitolja eller vitsåpa för ett ännu ljusare resultat.

 

Du får ett mer obehandlat golv med såpa, det blir lite mattare i själva ytan. Vi brukar rekommendera olja för att det ger ett bättre skydd. En såpa får du oftast hålla på med mer på lång sikt för att få ett bra skydd. Förr såpade man golv oftare, en gång i veckan. Man lade ner mycket tid på städningen och fick då ner fettet i golvet vilket gav ett bra skydd.

 

Idag har man inte riktigt den tiden utan man vill ha en bra behandling direkt, då är olja bästa alternativet.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja är mycket populärt vid ytbehandling av golv. Den är mångsidig och prisvärd! Oljan tränger ner i träet, medan vaxet stannar ovanpå och bildar en slitstark yta.

Läs mer

Lackering

Lackering

Lack är den klassiska ytbehandlingen för parkettgolv. Lack ser elegant ut, och bildar ett mycket tåligt och slitstarkt ytskikt som gör att golvet håller i många år innan det måste slipas om.

Läs mer

Betsning

Betsning

Betsning och lasering är två sätt att färga in träytor. Enkelt uttryckt kan man säga att betsning ger en mörkare kulör och lasering en ljusare. Båda metoderna kräver dock ytterligare ytbehandling som olja eller lack.

Läs mer

Oljning

Oljning

Ett oljat parkettgolv är vackert, mjukt och känns skönt att gå på. Oljan tränger ner i träet och bildar en spärr mot smuts och vätska. På ett oljat golv är det dessutom lättare att åtgärda småskador än på ett lackat golv.

Läs mer